Energie Psychologie is een eclectische en holistische vorm van therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van onder andere Emotional Polarity Therapy (EPT) en Thought Field Therapy (TFT).

Energie Psychologie kan als (aanvullende) therapievorm dienen bij tal van klachten. Uw psycholoog Desirée informeert u graag over de mogelijkheden.

TFT: een nieuwe ontwikkeling in de psychotherapie

Bij TFT diagnosticeert de behandelaar het energiesysteem door de kracht in te schatten van een bepaalde spier van de cliënt. Meestal wordt hiervoor gebruik gemaakt van de spier van de bovenarm. De therapeut zal dan ook aan u vragen uw arm zijwaarts te strekken. Hierna plaatst uw therapeut Desirée de vingers op uw onderarm. Met de vingers van uw andere hand zult u een bepaald punt van het meridiaansysteem aan moeten raken en aan een probleem denken. Tegelijkertijd oefent Desirée een zachte neerwaartse druk uit op de onderarm.

Blijft het lichamelijke regelsysteem onverstoord en blijft de arm zijwaarts gestrekt, dan is de spier sterk. Als de spier sterk aanvoelt heeft het betreffende meridiaanpunt te maken met het probleem. Wanneer de spier zwak aanvoelt is de interne systeemregulatie door het denken aan het probleem verstoord.

Energetische diagnosticering en behandeling

Bij de diagnosticering vraagt uw psycholoog aan u om de vingers op het diagnosepunt (ook wel alarmpunt genoemd) van een meridiaan te plaatsen. Tegelijkertijd wordt u gevraagd aan het probleem te denken. Wanneer de spier ‘zwak’ test, is de betreffende meridiaan niet betrokken bij het probleem en test de therapeut een andere meridiaan. Als de spier bij een diagnosepunt op een andere meridiaan ‘sterk’ test, is die meridiaan in disbalans. De psycholoog noteert het punt en laat de cliënt de meridiaan zelf behandelen.

Om de meridiaan te behandelen raakt u met de toppen van de vingers het behandelpunt aan, terwijl u aan het probleem denkt. Houdt dit een volle ademhaling (in en uit) vol. Daarna zal de therapeut de energie van het probleem opnieuw testen. U denkt dan dus opnieuw aan het probleem, terwijl uw psycholoog de spiertest uitvoert.

Bij een zwakke test bestaat het probleem nog en zoekt de therapeut een andere meridiaan om te behandelen. Net zolang totdat de test sterk is. De behandelpunten zijn dan vastgesteld en genoteerd door de psycholoog. Vervolgens vindt er nog een behandeling plaats door de cliënt zelf te verrichten door het herhalen van alle gevonden behandelpunten.

Praktijkvoorbeeld bij PTSS

John Diepold en Goldstein (2000) onderzochten het effect van TFT op EEG-metingen voor en na de behandeling. Voor de behandeling werden significante verschillen in EEG-patronen gevonden tussen het denken aan een neutrale en een traumatische gebeurtenis. Direct na de TFT-behandeling waren deze verschillen verdwenen. In een follow-up na 18 maanden bleken de PTSS-symptomen niet te zijn teruggekeerd.

Desirée is opgeleid door TFT therapeut John Diepold die bovenstaande Touch and Breathe (TAB) methode ontwikkeld heeft.

Emotional Polarity Therapy (EPT)

Onze gedachten en emoties zijn sterke en dynamische krachten die elk aspect van ons leven beïnvloeden. Tevens zijn dit de belangrijkste bepalende factoren of wij mentaal en fysiek gezond of ongezond zijn.

Onze bewuste en onbewuste gedachten en emoties hebben een krachtig effect. We realiseren ons vaak niet wat het effect is op cellen, weefsels en organen van ons lichaam. Ook hebben onze gedachten en emoties effect op hoe wij de wereld om ons heen ervaren. Wij worden beïnvloed door onze mentale gedachten, woorden, gevoelens en emoties.

We worden hoe we voelen en denken over onszelf.

EPT is een therapie waarmee de oorzaken van fysieke en emotionele blokkades effectief opgespoord worden. Vervolgens worden deze verwijderd of positief omgebogen. Dit is een soort omprogrammeren waarbij we de mogelijkheid hebben om alle informatie te veranderen of te verwijderen die voor het heden niet langer gewenst of geschikt is.

Ongewenste gewoontes en gedrag worden getransformeerd. Interne conflicten opgelost en trauma’s uit het verleden kunnen worden losgelaten. Angst, boosheid en schuldgevoelens worden omgezet in onvoorwaardelijke liefde, vergeving, zelfacceptatie en zelfliefde.

EPT stelt je in staat tot zelftransformatie en persoonlijke groei.