Wat is het?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit is een therapie die toegepast wordt bij mensen die een schokkende ervaring hebben gehad en hier last van blijven houden. Dit kan door een ongeval komen, maar ook door bijvoorbeeld seksueel of ander geweld.

Het gaat hier om een relatief nieuwe therapie die verschillende succesvolle elementen van andere therapieën integreert. Bovendien werkt de therapie bijzonder goed en snel werkt bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen of andere negatief beladen emotionele ervaringen.

Heb ik EMDR nodig?

Sommige gebeurtenissen hebben een groot effect op mensen. Een deel van deze mensen verwerkt de ervaringen op eigen kracht. Anderen kunnen psychische klachten ontwikkelen. Dit wordt meestal een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) genoemd. Het gaat dan vaak om de volgende kenmerken:

  • Schrik- of vermijdingsreacties
  • U heeft mogelijk last van hartkloppingen
  • Flashbacks en nachtmerries
  • Slaapproblemen
  • Concentratieproblemen
  • U kunt last hebben van woedeuitbarstingen of u bent prikkelbaar

Herkent u een aantal van deze kenmerken? Dan is het mogelijk dat u last heeft van PTSS. U kunt dan naar de huisarts gaan, die uw klachten aanhoort en u eventueel door zal sturen naar een psycholoog.

De ervaring een plekje geven

De EMDR-therapie zorgt ervoor dat de herinneringen op den duur aan kracht en emotionele lading verliezen. Het wordt dan ook gemakkelijker om aan de herinnering terug te denken. In sommige gevallen wordt de herinnering waziger en verandert de herinnering zelf. Er kunnen bijvoorbeeld prettigere aspecten naar voren komen uit dezelfde herinnering. Ook is het mogelijk dat er nieuwe gedachten of inzichten ontstaan, doordat u de herinnering een plekje heeft kunnen geven.

Aan de slag met EMDR

U wordt via uw huisarts doorverwezen naar de psycholoog. Bij uw eerste afspraak zal uw psycholoog Desirée aandacht besteden aan de oorzaak en achtergrond van uw klachten. Hierna wordt bekeken of u EMDR-therapie nodig heeft en hoe dit ingezet kan worden.

EMDR werkt vaak snel en is een intensieve vorm van therapie. Uw psycholoog Desirée zal u dan ook uitgebreid uitleggen wat zij gaat doen en wat uw taak is.